Wie niet waagt wie niet overwint

Pin it

Door het uitvoeren van een IQ test meet men hoe slim een persoon is. Zo kent bv. iedereen de Nationale IQ test wel. In het onderwijs en in het bedrijfsleven hecht men veel waarde aan een hoge intelligentie, maar wat levert het intelligente personen werkelijk op?

zelfverzekerdheid

Een voordeel van intellectueel zijn is dat je in aanmerking komt voor een functie met uitstekende verdiensten. Denk aan een chirurg, rechter of hoogleraar. Slim zijn heeft zo zijn baten. Zo zullen mensen met een hoge opleiding veelal meer verdienen en in de betere buurten wonen.

Verzekeraars verzekeren maar al te graag hoogopgeleide mensen omdat deze categorie mensen bewuster en gezonder leeft dan mensen met een geringe opleiding. Er kleven minder risico’s aan het verzekeren van intellectuelen.

Gezonder leven, meer inkomen en erkenning; een kleine samenvatting van de pluspunten van intelligentie, maar er is ook een groot nadeel. Teveel nadenken of teveel op het verstand vertrouwen zorgt ervoor dat je met minder daadkracht door het leven gaat.

Als het aan je brein ligt dan leid je namelijk een comfortabel maar saai leven. Het verstand is namelijk constant bezig met het inschatten van risico’s waardoor vooral intelligente mensen gevoelig zijn voor angst.

Worstel jij regelmatig met negatieve gedachten of angsten dan is dat een teken van goede intelligentie. Je hebt een brein dat zijn basisfunctie goed uitoefent en het beste met   je voor heeft.

Er rust een taboe op angst. Het onderwerp wordt veelal doodgezwegen, alsof er niets aan de hand is. Het is niet gemakkelijk om je kwetsbaar op te stellen, daarom spreken de meesten er liever niet over. Met lijden in stilte schiet je helaas niets op. Als jij klaar bent met de negatieve effecten van een leven vol met vrees en zorgen dan ben je hier goed. Op deze website vind je middelen en handvatten waarmee je korte metten maakt met mentale obstakels.

Stop met zoeken en ontdek nu wat de voordelen van zelfvertrouwen zijn!

Hoe komt het toch dat het brein ons het leven zo moeilijk kan maken? De laatste honderden jaren heeft de mensheid een revolutionaire ontwikkeling doorgemaakt.

We trachten de wereld waarin we leven veiliger te maken maar feit is dat bedreigingen blijven bestaan. De basisfunctie functie van je brein is om je te beschermen, maar jammer genoeg zijn we overmatig op die werking gaan vertrouwen. Teveel veiligheid willen heeft nadelige gevolgen.

Zo wordt er bv. alles aan gedaan om het Nederlandse verkeer veilig te maken. In Nederland houdt men van controle. Sommige overheidsorganen zijn zo doorgeslagen in hun missie om het verkeer veiliger te maken dat er juist weer onveilige situaties ontstaan. Denk aan een ziekenwagen die met een ernstig gewonde patiënt vele drempels moet trotseren of verkeerssituaties die totaal niet duidelijk zijn door een overmaat aan markeringen en verkeersborden.

We zullen moeten accepteren dat er nu eenmaal risico’s blijven bestaan. Nederlanders houden vaak van controle, maar 100% controle is een illusie. Teveel op je brein vertrouwen verhinderd geluk, omdat je als maar in je hoofd zit en je geen actie meer durft te ondernemen.

Voor je eigen mening uitkomen of voor jouw belang opkomen in een conflictsituatie is moeilijk als je bezig bent met wat andere mensen over jou denken. Een zorgeloos avondje genieten gaat niet gebeuren als je in je hoofd al met uitdagingen van morgen bezig bent. Hinderlijke gevolgen van een brein dat teveel aan het nadenken is. Intellectuelen zijn dan ook weleens jaloers op simpele mensen die zich nergens druk om lijken te maken en overal maling aan hebben.

Er zijn twee soorten gedachten die in je hersenen kunnen afspelen. Zo zijn er oppervlakkige gedachten die komen en dan weer vertrekken.Oppervlakkige gedachten vragen weinig aandacht en energie. Tegelijkertijd kun je tal van andere taken uitvoeren. Een mens heeft gemiddeld zo’n 60.000 gedachten op een dag en veel daarvan zijn terloopse of vluchtige gedachten waarvan jij je vaak niet eens bewust van bent.

Een ander type gedachte is de zware of trage gedachte. Je bewustzijn wordt hierdoor volledig in beslag genomen en je kunt je maar moeilijk focussen op andere taken. Iemand zich diep zorgen maakt over een probleem kan niet presteren of domweg ontspannen.

Je bent met allerlei scenario’s in je hoofd bezig of aan het zorgen maken. Elk mens wordt weleens geteisterd door zorgen of zware gedachten. Het is normaal om je af en toe zorgen te maken, maar het wordt een ander iets als je structureel zware gedachten hebt. Negatieve gedachten kunnen je jarenlang in bedwang houden en worden ervaren als een negatieve vicieuze cirkel waaruit het lastig is om te ontsnappen.

Een omschrijving van succes is krijgen wat je wilt en daarvoor heb je zelfverzekerdheid nodig. Jammer genoeg zit het hoofd vaak in de weg.

Intellect zorgt ervoor dat je teveel invloed of controle wilt uitoefenen. Zelfs over zaken die je niet kan beïnvloeden. Mensen met hypochondrie maken zich bv. zorgen dat ze ernstig ziek worden, maar je welzijn kan je helemaal niet beheersen. Alles wat in de toekomst kan gebeuren is onzeker en daarom is elke vorm van invloed schijn. Ons intellect heeft de tendens om zichzelf over te waarderen, want frequent verspillen we energie aan denkbeeldige problemen die nooit plaatsvinden.

Je brein helpt je dagelijks bij het maken van beslissingen. Ga ik vanavond vroeg naar bed of kijk ik die serie nog even af? Wat voor werk wil ik graag doen? Ga ik dit weekend chillen of klussen? Je verstand draagt bij aan het maken van afgewogen beslissingen, maar heeft zijn beperkingen.

Wanneer je teveel in je hoofd bezig bent dan heb je weinig energie en minder daadkracht. Je bent nauwelijks impulsief, minder aanwezig in het hier en nu en hebt minder plezier in het leven. Iedereen wil gelukkig zijn, maar een gevoel van welbevinden kun je niet bereiken als je alleen maar in je hoofd bezig bent.

Het ego of je brein denkt dat het alle antwoorden heeft, maar zonder actie kom je met nadenken nergens. Zonder daadkracht is het leven van je dromen tot stand brengen een utopie. Het ego is vooral bezig met wat er in de toekomst gaat gebeuren maar je kunt alleen leven in het hier en nu. Verandering begint altijd nu en niet morgen. Je kunt nadenken over een beter bestaan maar als het bij denken blijft dan zal de wens nooit werkelijkheid worden.  Als jij jezelf recht in de spiegel zou aankijken en jezelf de vraag zou stellen: doe ik genoeg voor een beter leven? Tot welk antwoord kom je dan? Grote kans dat je minder moet denken en meer moet doen.

Het bedenken van allerlei plannen, doelen of voornemens schiet niet op, als je vervolgens niet tot actie overgaat. Het universum beloond juist die mensen die persoonlijke effectiviteit tonen.

Wat heeft nadenken jou gebracht?Is het voor jou een nadeel of een groot voordeel? Plaats jouw comments, opmerkingen of vragen over intellect en lef in het commentaarveld beneden, zodat we er iets van kunnen opsteken.